Inclusief werkgeverschap

Speerpunt

Kwaliteit

Wat willen we bereiken?

Inclusief werkgeverschap

Wat willen we ervoor doen?

Inclusief werkgeverschap staat voor gelijkwaardigheid en diversiteit. Wij geloven dat dit aan werknemers binnen de organisaties bijdraagt en ook voor dienstverlening die meer aansluit op de diverse behoeften van de inwoners, organisaties en bedrijven binnen onze gemeenten. Binnen de Quotumwet wordt van overheden gevraagd mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen. De DUO-gemeenten spannen zich maximaal in om het aan hen gevraagde quotum in gezamenlijkheid met de Duo+ uitvoeringsorganisatie in te vullen.

Wat is de stand van zaken?

Recent zijn de visie en ambities op dit onderwerp bij de verschillende DUO-werkgevers, het bestuur van Duo+ én de colleges opgehaald. Met deze opbrengst wordt een kader vormgegeven, waarmee het panel, onder leiding van de teamleider PenO, aan de slag gaat. De verwachting is, dat het panel in het derde kwartaal van 2021 een gedragen concept-visie ter besluitvorming kan aanbieden.

Vanuit gemeente Diemen is daarnaast onlangs de nadrukkelijke wens uitgesproken om de inspanningen als inclusieve werkgevers ook te gaan ‘meten’. Dit naar aanleiding van een motie die door de gemeenteraad Diemen is aangenomen en dit onderwerp betreft. Zowel gemeente Diemen als de projectgroep willen dit in gezamenlijkheid, dus voor de DUO-organisatie, gaan oppakken.

Als startpunt zal een zogenaamde ‘nulmeting’ moeten plaatsvinden. Hierna zal deze meting zich frequent (bijvoorbeeld jaarlijks of tweejaarlijks) kunnen herhalen. Naar aanleiding van de eerder genoemde motie en de urgentie die daaruit voortkomt, is met Diemen inmiddels afgesproken dat zij, vooruitlopend op het voorstel, een pilot afneemt. Duo+ sluit hier op aan. Het aantal medewerkers van deze organisaties (meer dan 250) maakt het mogelijk om bij het CBS informatie op te vragen over de migratieachtergrond. Deze informatie wordt gecombineerd met de gegevens die vanuit de eigen administraties beschikbaar zijn en met informatie uit het medewerkerstevredenheidsonderzoek. De ervaringen die de projectgroep hierbij opdoet, kan zij vervolgens meenemen in het voorstel voor de DUO-organisatie. Onderdeel hiervan is een cultuurscan, waarbij niet alleen de migratieachtergrond van de grotere organisaties Diemen en Duo+ wordt onderzocht, maar ook die van Ouder-Amstel en Uithoorn. Daarnaast wordt ook andere diversiteitskenmerken en de cultuur onderzocht; in hoeverre bieden de DUO-werkgevers een inclusieve cultuur en -werkplek die voor iedereen toegankelijk is. Voor de cultuurscan wordt samengewerkt met een externe partij.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf